četrtek, 13. maj 2010

Teren Gozdnih prometnic na Glažuti

V dolini zraven kravic in gozdovi smo danes trasirali ničelnico "gozdne ceste" (bila je samo vaja, seveda:)) med dvema izbranima točkama. Da vam bo bolje jasno o čem se gre, vam spodaj navajam dva izraza naravnost iz Pravilnika o gozdnih prometnicah.

NIČELNICA gozdne ceste je predvidena okvirna os bodoče ceste, ki je opredeljena na terenu s kardinalnimi točkami trase in bistvenimi točkami ničelnice.

KARDINALNE TOČKE so začetek in konec načrtovalne trase gozdne ceste ter točke, kjer ničelnica gozdne ceste prečka značilne reliefne oblike (pozitivne kardinalne točke: greben, sedlo,..) ali se jih mora bodoča trasa izogniti (negativne kardinalne točke: brlog, kaluža, preža...).

Naše delo v besedi:

Po travni površini smo na podlagi izhodiščne začetne točke, z vedno istim naklonom iskali nadaljne točke ničelnice. Te je vsaka skupina zakoličila s količkom barve svoje skupine. "Razdalja ni pomembna, pomemben je samo naklon!" nam je dvakrat povedal profesor, saj nam ni bilo čisto jasno na kakšni stvari smo :). Na koncu smo uspešno prišli do končne točke, z uspešno 1 % napako, saj če bi bila večja od 1% bi morali količkom določiti novo lego. Za zaključek smo točke trase še "pomarkali" z GPS napravo, s katero smo imeli malo težav, vendar nam je profesor pomagal in stvar smo uspešno zaključili, kolegi pa so nam bili hvaležni, da so lahko pokramljali in se na malcali :P.

Naše delo v sliki in glasu:


Lep terenski pozdrav do prihodnjič,

Natalkakotalka

Ni komentarjev: