nedelja, 30. maj 2010

Jezero KREDA

V popoldanskih urah, ko smo bili terenskega dela konec, se nas je veliko odpravilo na takšen ali drugačen izlet. Bili smo malo utrujeni od samega "šolskega" dela, vendar za svoje želje po ogledu kakšnega hriba, gore ali jezera, nisi nikoli preveč utrujen.
Sama sem se z majhno družbo odpravila proti jezeru Kreda, ki leži v dolini Radovne. Od naše koče je pot peljala po zelo strmem klancu navzdol, po strmih vlakah ter kasneje po makadam cesti, ob kateri je tekla hladna alpska reka Radovna, do končnega postanka.
Od kod ime jezeru? Ime izhaja iz dejavnosti, ko so jo tukaj opravljali vse do leta 1985. Izkopavanje se je končalo zaradi zastarele mehanizacije ter tudi zaradi neprimernosti takšne dejavnosti za Triglavski narodni park, kjer leži jezero. Jezerska kreda je usedlina iz drobcev apnenca in dolomita, ki gradita gorat predel v okolici. Kredo so kopali s krampi in lopatami ter jo nato sušili na zraku pod posebnimi kozolci. Posušeno so nato vozili na Bled na železniško postajo, kjer so jo naložili na vagone ter odvažali v Zagreb. Ta kreda je spadala med najboljše v Evropi. Kasneje, ko se je ta dejavnost končala je na mestu, kjer so kopali kredo nastala jama, ki jo je zalila voda. Usedline krede so se v vodi raztopile, danes pa nam pogled krasi zeleno-belkasto jezero.





Prebivalci v vodi so v času našega obiska bili številni paglavci. Nekateri so se namnožili okrog zatravljenih skal v vodi, drugi so plavi v toku jezera, tretji so se lovili. Bilo jih je zelo zabavno opazovati.

Lep ambient pastelno zelenega jezera med zelenimi hribi pričara človeku mirni počitek na obrežju. Počasi se je začelo temniti in odpravili smo se po strmem klancu nazaj proti koči. Tukaj se nam je srčni utrip močno povečal in poskrbel, da smo zvečer sladko zaspali :).

Paglavski GIVE ME 5!

Natalkakotalka


Ni komentarjev: