sreda, 26. maj 2010

Ljubo doma, kdor ga ima!


Pa smo spet doma. Za nami je "dolg" teden terenskih dni, ki smo ga veselo in utrujeno preživeli v območni enoti Bled na planoti Mežakla.Prvi dan smo imeli ogled stanja gozdov po enoti. Ogledali smo si raznolikost bogastva rastišč (alpski bukov gozd, smrekovja mrazišč, subalpinska smrekovja), se pogovorili o vlogah gozda na šotnih barjih Goreljek, si ogledali srednjo motnjo v gozdu na primeru vetroloma na Jelovici ter nazadnje še primer varovalnega nad prometno cesto in železniškimi tiri. Drug dan smo preživeli v družbi vodje odseka za lovstvo (Blaž Černe), ki nam je opisal razmere pri divjadi ter odnos med divjadjo in gozdom. Na podlagi vseh teh podatkov, ki smo jih dobili o območju, smo še isti dan začeli delati na nalogi, katere cilj je naš končni izdelek s terena. Izdelek predstavlja območni načrt ter načrt za gozdnogospodarsko enoto. Na vsakdanjem terenu smo opravili nekakšno vajo s katero smo si oblikovali mišljenje o gospodarnosti gozdov, na tej enoti, se naučili kaj novega in tako počasi vsak dan dodali točko k skupnemu izdelku. Najbolj zabaven teren je bil ugotavljanje sestojnih parametrov (lesna zaloga, delež posamezne drevesne vrste, ocenjevanje podmladka, negovanost sestoja, zasnove sestoja, poškodovanost sestoja, smernice razvoja sestoja, ...), katere je vsak individualno ocenil na 5ih različnih točkah. Tukaj smo se zabavali, saj smo svoje ocene primerjali z dejanskimi izračuni npr. lesne zaloge (ta je bila najbolj zanimiv parameter) in pri tem ocenili svoje sposobnosti opazovanja. En dan smo preživeli na stalnih vzorčnih ploskvah, na katerih bi morali ponovno ( vsakih 10 let) premeriti vsa drevesa, vendar le tega nismo uspeli narediti v celoti, saj je te ploskve zelo težko najti ( v preteklosti je bila mreža točk ploskev gostejša, kasneje pa so te ploskve zaradi slabih ekonomskih razmer zreducirali na polovico in mi smo pristali nekje vmes :)). Ta dan smo v družbi imeli gospoda z ZGS, ki nam je težavo s ploskvami uspešno rešil, saj je bolje poznal situacijo. V teh dneh smo imeli tudi enega bolj zahtevnih terenov na katerem smo prehodili okrog 12 km, kjer smo dosegli tudi dve višji točki: Petelin (1448 m) ter najvišji vrh Mežakle Jerebikovec (1593 m). Zadnji dan smo odšli še na višji predel nad kočo, v kateri smo bivali ter popisali sestoje v določenem oddelku. Za sladek konec smo s profesorjem skočili še na Bled, na ogled primestnih gozdov ter seveda prečudovitega okoliša blejskega gradu z jezerom.


Na vsakem terenu je bila verjetnost, da zaideš na stran poti, vendar smo se do kosila vedno srečno zbrali skupaj. Po kosilu smo bili večino časa prosti in smo se tako lahko družili na takšen ali drugačen način (športne igre, pohodi, pohajkovanje, počivanje,...).
Tukaj zdaj končujem uvodni del v Mežaklo ter vas v naslednjih dneh vabim, da si ogledate zanimivosti, ki sem jih sama ter skupaj s sošolci gozdarji in gozdarkami doživela v hribih! :)

Lp, Natalkakotalka

Ni komentarjev: